Fırat Kızıltuğ hocayı önce altmışlı yıllardan hatırlıyorum. O zaman Ankara’da ortaokula gidiyordum. Müzik Öğretmenimiz bizi Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Odası’na götürmüştü. Büyükçe bir odada birçok müzik aleti çalan vardı. Bize mini bir konser verdiler. Sonra sorular sordular. Sorunun biri Fırat Kızıltuğ’u tanıyor muşunuz? Oldu. Tanımıyorduk; öylece soruyu soranın yüzüne baktık. O, bir viyolonsel ustasıdır.” Dedi. Biz viyolonsel nedir onu da bilmiyorduk. Sonra bize viyolonsel müzik aletini gösterdiler. Ben o günden itibaren senfoni müziği dinlerim. Önceleri radyodan, yetmişli yıllardan sonra televizyondan her hafta kaçırmadan takip etmeye devam ediyorum.
Öğretmen olarak emekli olmadan önce görev yaptığım okulda müzik kursu açıldı. Fırat Hoca’nın 1999 yılında basılan “Çocuklara Müzik” adlı kitabından ders veren hocaya söz ettim; kitabı aldığını hatırlıyorum.
Aradan yıllar geçti. Bir gün akıl fikir yayınevini ziyaret gittim. Bir de baktım ki Fırat Hoca bir koltukta sakin sakin oturuyor. Şaşırdım. Sonra tanıştık. Aramızda koyu bir sohbet başladı. Kendisi de öğretmen olduğu için neler konuşmadık ki… Bu derinlikte sohbeti çok az kişiyle yapma fırsatım olmuştur. Ayrıca mütevazi duruşundan, anlatışından huzur duymuştum.
Satrançname adlı eseri çıktığında ben de yayınevindeydim. İmzalı kitabını verdi. Çocuklar gibi sevindim. Ancak bu ve diğer imzalı kitaplarım kütüphane yapılması için verdiğim belediye tarafından yok edildi; yok olan sadece kitaplar değildi aslında hatıralar da uçtu gitti…
Fırat hoca viyolonsel ustası ama ben onu ud çalarken dinledim. Son yıllarında Türk Edebiyat Vakfında cumartesi günleri verdiği konsere iki kere gidebildim. Zaten onu son gördüğüm yer de orası oldu.
Viyolonseli Türk Müziğine kazandıran isimler arasında anıldı. Necip Fazı Kısakürek’in Aydınlık ve Zindan’dan Mehmede Mektup, şiirlerinin bestekârı olan Kızıltuğ’un çok sayıda bestesi bulunmaktadır.
Birçok ödülü, sayısız bestesi, kitapları, söyleşileri daha neleri neleri olan çalışma azmini yatağa düşene kadar kaybetmeyen, insanlığa faydalı bir bilgeydi. Sohbetlerini dinleme fırsatını yakaladığım için memnunluk duyduğum bir büyüğümdü.
Eserlerinden bazılarını sıralamak isterim; Açıklamalı Şarkılarımız- At Hikâyeleri- Bahar Neğmesi – Bandodan Klasik Müziğe-Bayburt Şikesteleri- Bir Dâne Bir Dane -Çal Söyle Şarkımı- Dilbeste- Hikâyeler-II. Murat Han’ın Fatih Sultan Mehmed’e – Kitâb-ı Yâve- Kop Dağı’ndan Birinci Ordu’ya-Mavi Karanlık – Müzik Sohbetleri- Necdet Yaşar’la 60 Yıl–Oğuz Destan- Satrançname- Şiirler…
Bestekâr, şair, eğitimci ve yazar Fırat Kızıltuğ seksen dokuz yaşında 25 Ekim 2024 Cuma Günü Dünya’ya veda etti. 26 Ekim 2024 Cumartesi Günü Şakirin Camii’nde ikindi namazına müteakip son yolculuğuna uğurlandı, Başı Büyük Mezarlığı’nda toprağın kucağına bırakıldı. Dünya Tiyatrosu’ndaki görevi sonlandı, perde kapandı. Perde kapandı ama eserleriyle insanlığa hizmetini devam ettireceği muhakkak… Bayburtlulara, edebiyat, müzik, eğitim camiasına, ailesine ve sevenlerine Allah sabır versin, rahmetiyle ödüllendirsin.
Biliyor musunuz? Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı, sualtında yaşayan en ilginç balıklardan birisidir. Sualtında dört ayakla yürüyebilen tek balık türüdür ve tuhaf yüzü ile ünlüdür.
Bu gün ve her zaman güneşin altın tozları sizleri bulutsuz gökyüzü ile kucaklasın.