Fidan dikimi ve yetiştirme! – Kocaeli Gazetesi - Kocaeli Haber TV- - Kocaeli Son Dakika HaberleriKocaeli Haber TV- – Kocaeli Son Dakika Haberleri

28 Ekim 2024 - 01:30

Fidan dikimi ve yetiştirme! – Kocaeli Gazetesi

Fidan dikimi ve yetiştirme! – Kocaeli Gazetesi
Son Güncelleme :

27 Ekim 2024 - 18:05

Meyve fidanlarını dikmeden önce budanmalıdır. Dikim zamanları bölge durumları ve şartlarına göre ayarlanmalıdır.

Dikilen fidanların birçoklarının tutmamasının sebebi iyi budanmamalarıdır. 

Fidanlar yetişme yeri olan fidanlıklardan sökülürken kök ve dallar arasında denge temini için budama şarttır. Bunun için yaralı, bereli, fazla lüzumsuz kök ve dalları uygun yerlerinden Keskin aletlerle temiz ve düz olarak kesilmelidir. Dalları budarken diplerinde ufak lüzumsuz parçalar bırakılmamalıdır. 

Kase şeklinde yetiştirilen yaşı birden fazla olan fidanlarda gövdenin etrafına muntazam olarak dağıtılmış 3,5 yan dal seçiniz, bu dalların yarısını veya üçte bir kısımlarını aynı yükseklikte kesiniz, gövde üzerindeki dalları önceleri birer  göz üzerinden Temmuz ve Ağustos’ta dipten temizliğiniz. 

Armut gibi piramit şekilde büyüyen fidanlarda uzamayı teşkil eden en üstteki dalı diğerlerinden 20,30 santim kadar uzun budamayı unutmayınız. Şeftali, erik gibi tek sürgün halindeki fidanları yerden 60-120 santim yükseklikten tepesini kesin ve yan dalların hepsi gövdede 3-5 santim kadar kısım bırakılarak kesiniz ki gövdenin kalınlaşması temin edilmiş olsun. Bunları Ağustos aylarında dipten temizliğiniz. 

FİDAN DİKİMLERİ: 

O bölgenin iklimi, mevki, toprak yapısı ve arazinin vaziyetine göre dikim mevsimleri ve şekilde dikkate alınarak yapılmalıdır. Taşlı, kumsal, çabuk ısınan, Az su tutan, kurak ve meyilli arazilerde dikim sonbaharda yapılırsa köklenme çok  erkenden başlayacağından fidanlar şaşmadan tutarlar. 

Kirli çok su tutan, dolayısıyla geç ısınan topraklarda ve çok yağışlı iklimlerde fidan dikimleri ilkbaharda yapılmalıdır. Bu gibi toprak ve iklimlerde sonbaharda dikilen fidanlar ekseriyetle tutmazlar.

Çünkü fazla yağış ve toprağın soğuk bulunması sebebiyle köklerin bir kısmı çürür. İlkbaharda bu yüzden cansız filizlendiği gibi yaprakları da sararır ve bunların bir kısmı ölür. Netice olarak sonbaharı dikime elverişli olmayan iklim ve topraklarda fidanların dikimleri ilkbaharda yapılması daha uygun olur. Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere saygılar sunarım.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam