Kocaeli’de Çerkes Sürgünü Anıldı: “Karadeniz En Çok Bize Karadır” Metin: - Kocaeli Haber TV- - Kocaeli Son Dakika HaberleriKocaeli Haber TV- – Kocaeli Son Dakika Haberleri

27 Temmuz 2024 - 06:40

Kocaeli’de Çerkes Sürgünü Anıldı: “Karadeniz En Çok Bize Karadır” Metin:

Kocaeli’de Çerkes Sürgünü Anıldı: “Karadeniz En Çok Bize Karadır”  Metin:
Son Güncelleme :

21 Mayıs 2024 - 20:18

109 views

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde, 160 yıl önce sürgün edilerek hayatını kaybeden Çerkes halkı anıldı. Kocaeli Kafkas Kültür Derneği Başkanı İbrahim Uygun, “Karadeniz en çok bize karadır. Yolda kimi çocuğunu kimi eşini denize verdi, yıllarca büyüklerimiz balık yemedi” dedi.

Tepecik Mahallesi Fevziye Parkı’nda gerçekleştirilen programa Kocaeli Kafkas Kültür Derneği öncülüğünde toplanan vatandaşlar, ataları için saygı duruşunda bulundu. Hayatını kaybedenlerin ruhuna Kur’an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Program sonunda anıta karanfil bırakılırken lokma dağıtıldı.

Kartepe ilçesindeki Ketenciler Mahallesi’nde ise Türk ve Çerkes bayraklarıyla yürüyüş düzenlendi. Nart Ateşi yakıldı, meşalelerle ateş etrafında dönülerek hayatını kaybedenler anıldı. Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman da etkinliğe katıldı.

Kocaeli Kafkas Kültür Derneği Başkanı İbrahim Uygun, yaptığı açıklamada, 21 Mayıs 1864 tarihinin Çerkes halkı için önemli olduğunu belirterek, “Dünyanın en büyük soykırımlarından biri olarak kabul edilen bu tarihle hafızalara işlenmiş büyük Çerkes sürgününde kaybettiklerimizi anmak ve durumumuzu göstermek için toplandık. Çarlık Rusya’nın sıcak denizlere inme politikası sebebiyle 101 yıl süren savaşın sonunda Kuzey Kafkasya’daki atalarımız savaşı kaybetti ve sürgün edildiler. Yolda kaybettiğimiz bir sürü büyüğümüz var. Kuzey Kafkasya halkları gittikleri ülkede kültür, sanat, edebiyat, spor, siyaset ve askeriye alanlarında büyük katkı sundular. Büyük Kafkas sürüm ve soykırımının özellikle Rusya tarafından tanınmasını ve göç etmiş hemşerilerimizin atalarıyla ilişkilerini kolaylaştırmak için devletimiz ve Rusya’nın girişimlerde bulunmasını istiyoruz” dedi.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam