KIŞA GİRERKEN SOĞUK ALGINLIĞI GRİP GİBİ HASTALIKLARDAN NASIL KORUNUYORUZ – Kocaeli Gazetesi - Kocaeli Haber TV- - Kocaeli Son Dakika HaberleriKocaeli Haber TV- – Kocaeli Son Dakika Haberleri

23 Ekim 2024 - 23:33

KIŞA GİRERKEN SOĞUK ALGINLIĞI GRİP GİBİ HASTALIKLARDAN NASIL KORUNUYORUZ – Kocaeli Gazetesi

KIŞA GİRERKEN SOĞUK ALGINLIĞI GRİP GİBİ HASTALIKLARDAN NASIL KORUNUYORUZ – Kocaeli Gazetesi
Son Güncelleme :

23 Ekim 2024 - 17:13


KIŞA GİRERKEN SOĞUK ALGINLIĞI GRİP GİBİ HASTALIKLARDAN NASIL KORUNUYORUZ


KIŞA GİRERKEN SOĞUK ALGINLIĞI GRİP GİBİ HASTALIKLARDAN NASIL KORUNUYORUZ

Video için play’e tıklayın

Biz D vitamini düzeyimizi 2013 yılından beri 100 ng/ml civarında tutuyoruz. D vitamini düzeyimiz yükseldiğinden beri biz bu tarz hastalıkları unuttuk. Eskiden senede birkaç kez grip / soğuk algınlığı geçirirken 11 yıldır sadece birkaç kez geçirdik; hem bir günde atlattık hem de çok hafif geçirdik. Tabii ki bunda genel olarak sağlıklı beslenmemiz ve yaşamamızın etkisi de var ancak biz D vitamininin rolünün büyük olduğunu düşünüyoruz.

Yaz aylarında D vitamini sentezleyecek şekilde usulüne uygun olarak güneşleniyoruz. UVB ışınlarının artık yeryüzüne gelmediği Ekim ayından başlayarak günlük D vitamini takviyesi kullanıyoruz. Rahmetli Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın kiloya göre günlük doz önerisini uyguluyoruz.

D vitaminiyle ilgili bir yazıda (1) artık pek çok tıp çevresinde D vitamininin daha yüksek dozlarda önerildiği, hatta Amerikan Endokrinoloji Cemiyetinin kılavuzlarında artık daha yüksek günlük dozlar önerdiği anlatılıyordu. Hatta yıllarca önerilen düşük günlük dozun sıfır hatası yapıldığı için o kadar düşük olduğundan söz ediliyordu.

Bugün okuduğum bir araştırma haberinde ise çocukluktaki D vitamini eksikliğinin otoimmün hastalıkların gelişmesine zemin hazırladığı açıklanıyordu. (2)

Herkese hastalıksız, sağlıklı bir kış diliyoruz.


A.OKAN ÇAĞLAR-NURÇİN ÇAĞLAR

Kaynaklar:

(1) https://easyhealthoptions.com/medical-panel-finally-admits-we-need-more-vitamin-d/

(2) https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adm9582

Kaynak: SAĞLIKLI YAŞIYORUZ

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.