İzmit’teki Tarihi Manastırın Duvarları Sprey Boyalarla Kirletildi - Kocaeli Haber TV- - Kocaeli Son Dakika HaberleriKocaeli Haber TV- – Kocaeli Son Dakika Haberleri

27 Temmuz 2024 - 06:16

İzmit’teki Tarihi Manastırın Duvarları Sprey Boyalarla Kirletildi

İzmit’teki Tarihi Manastırın Duvarları Sprey Boyalarla Kirletildi
Son Güncelleme :

28 Mayıs 2024 - 7:35

80 views

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan Bizans döneminden kalma tarihi Pantelemon Manastırı’nın duvar kalıntıları, son zamanlarda sprey boyalarla yazılar yazılarak kirletildi. Yıllar öncesine dayanan bu tarihi eser, çevresindeki otlarla kaplanmış ve insan eliyle zarar görmüş durumda.

İzmit, Roma İmparatorluğu döneminde 45 yıl başkentlik yapmış tek Anadolu şehri olmasıyla önemli bir konuma sahip. Antik dönemden kalma yapılarla dolu olan İzmit, tarihî mirasıyla dikkat çekiyor. Bu miraslardan biri de Yenidoğan Mahallesi’ndeki Pantelemon Manastırı’nın kalıntıları.

Manastır, Bizans döneminde Aziz Hagios Panteleimon adına yapılmış ve günümüze sadece istinat duvarları ulaşmış. Ancak son yıllarda bu duvarlar, ilgisizlik yüzünden bakımsızlığa terk edilmiş durumda.

Çevresi ağaçlarla ve otlarla kaplanan manastır, aynı zamanda kimyasal boyalarla da kirletilmiş. Duvarlara sprey boyalarla yazılar yazıldığı gözlemlenmiş. Bu durum, tarihi eserin ziyaretçilerin dikkatini çekmesini engelliyor.

Mahalle sakinlerinden Yaşar Onar, tarihi yapıya zarar verilmesini istemediklerini ancak gençlerin geceleyin gelip duvarlara yazılar yazdıklarını belirtiyor. Onar’a göre, duvarların restore edilip temizlenmesi gerekiyor. Otlar temizlendiğinde ise tarihi yapının daha görünür hale geleceğine inanıyor.

Manastırın duvarlarının hala ayakta olmasını, çevresindeki evlerin yapıldığı dönemde yapılan doldurma işlemine bağlayan Onar, depremlere rağmen manastırın sağlam kaldığını dile getiriyor.

Mahalle sakini bir diğer kişi olan Nimet Kurtuluş, manastırın duvarlarının altında bulunan mahzeni hatırlatarak, bu tarihi yapıya duyduğu ilgiyi ifade ediyor. Turistlerin de sık sık manastırı ziyaret ettiğini ve burada ibadet ettiklerini belirtiyor.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam