241 Yıllık Tarihi Çeşme İzmit’te Ayakta Duruyor - Kocaeli Haber TV- - Kocaeli Son Dakika HaberleriKocaeli Haber TV- – Kocaeli Son Dakika Haberleri

19 Mayıs 2024 - 01:45

241 Yıllık Tarihi Çeşme İzmit’te Ayakta Duruyor

reklam
241 Yıllık Tarihi Çeşme İzmit’te Ayakta Duruyor
Son Güncelleme :

05 Mayıs 2024 - 21:36

24 views
reklam

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde, tarihi Kapanca Sokak’ta yer alan Zeliha Hanım Çeşmesi, 241 yıldır ayakta duruyor. 1783 yılında hayırsever Zeliha Hanım tarafından yaptırılan çeşme, bir binanın istinat duvarına gömülü halde bulunuyor. Uzun yıllar boyunca bölgedeki vatandaşların su ihtiyacını karşılayan çeşme, susayan herkesin durak noktası olma özelliğini taşıyor.

Tarihi çeşme, 3 Temmuz 1987’de İstanbul 2 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla tescillendi. Çeşmenin kitabesinde, “Maşallah. Bu çeşme haznesi tecdidin eyleyen merhum İnce El-Hac Mehmed Ağa zevcesi Zeliha’dır. Deyince besmele her derde ider derman. Hayat-ı cümle-i eşya kamu mine’ l-ma’ dır. Sene Hicri 1198 Miladi 1783” ifadeleri yer alıyor.

Mahalle sakinlerinden Zerrin Sakçı, “Burası eski, köklü bir yer. Hatta mübadelede İzmit’e yerleşenlerin oturduğu ilk yer olarak bilinir. Mahallemiz birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Terk edilmiş evler restore edildikten sonra turist alan bölge haline geldi” şeklinde konuştu.

Zeliha Hanım Çeşmesi’nin yıllar boyunca kullanıldığını vurgulayan Sakçı, “Çocukluğumuzda çeşmenin suyundan içerdik. Bir dönem çeşme kullanılmaz duruma geldi. Sonradan İzmit Belediyesi tarafından onarıldı. Yolu kullanan insanlar çeşmedeki suyla elini yüzünü yıkıyor, suyundan içiyor. Tarihi sokak ve çeşme düğünlerde ve nişanlarda gelin ile damadın fotoğraf çekim mekanı olarak kullanılıyor. Çeşmenin 241 yıllık tarihi var. Kendimi bildim bileli bu çeşme kullanılıyor. Tarihimizin bilinmesini, bizden sonraki nesle geçmesini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam