Kocaeli trafiğinin çözüm yolları - Kocaeli Haber TV- - Kocaeli Son Dakika HaberleriKocaeli Haber TV- – Kocaeli Son Dakika Haberleri

20 Nisan 2024 - 14:02

Kocaeli trafiğinin çözüm yolları

reklam
Kocaeli trafiğinin çözüm yolları
Son Güncelleme :

04 Ekim 2021 - 11:23

216 views
reklam

Eskiden “bir arabam olsa” diye hayal kuranlar, şimdi “bir otoparkım olsa” diye dua etmeye başladı mı? Evet. Çünkü bugün neredeyse her evde en az 1 araç var. Kimi evlerde ise 2 tane.
Kocaeli’nin sahil ile sahilden hemen sonra yükselen tepeler arasına sıkışan yapısı alternatifleri, daha doğrusu alternatif üretme imkanlarını azaltıyor.
Pandemi var diye de insanlar toplu ulaşım araçlarından kaçıyor.
Haliyle, genel ve yerel sebeplerden dolayı Kocaeli’deki trafik sorunu her geçen gün artıyor.
Peki ne yapmak lazım?
Kocaeli’deki yolları 3-4 katına çıkarabilir miyiz?
Ya da buna gerek var mı?
O kadar yolun maliyetine katlanmak doğru mu?
Elbette yeni yollar, yeni kavşaklar, yeni köprüler yapacağız.
Bana göre en önce yapılması gerekenler, zaten dünyanın kimi ülkelerinde de uygulanan en akılcı yöntemlerdir.
Kimisi kolay, kimisi zor uygulanabilecek o yöntemler şöyle;

1.
FABRİKALARIN MESAİ SAATLERİ DEĞİŞMELİ

Aslında sadece Kocaeli değil ülkenin tamamında değişmeli, mesai saatleri 8-4 yerine 7-3 ya da 6-2 olmalı. Böyle olması durumunda sabah ve akşam trafikleri büyük oranda azalır.
Kocaeli ve Türkiye’deki fabrikaların yönetimleri bu işe sıcak değil, olumlu yaklaşmıyor. Ama Almanya’da, bazı Avrupa ülkelerinde böyle çalışıyorlar, çalışabiliyorlar. Trafikle mücadele etmenin en önemli, etkin ve köklü yöntemi budur.
En başta sendikalar, çalışanlar da mırın kırın edebilir. Ama önemli değil.
Aslında çalışanlar için faydalı. Zira saat 3’ten 3 buçuktan sonra kamu kurumlarındaki işlerini rahat rahat halledebilecek zamanları da kalır.
Türkiye nasıl ki sürekli kış saati uygulamasına geçtiyse ve bu uygulama maddi anlamda da büyük faydalar sağladıysa, mesai saatleri değişikliği uygulamasına da geçebilir. Bu uygulama da her anlamda büyük faydalar sağlayacaktır.

2.
OKUL SAATLERİ DEĞİŞEBİLİR

Aslında yine sadece Kocaeli değil ülkenin tamamında değişebilir. Tekli eğitim veren neredeyse bütün okullarda dersler sabah 9’da başlıyor. Pandemi dönemindeyiz. 9.30 olabilir mesela. Yarım saatlik değişiklik bile trafikte inanılmaz rahatlama sağlayacaktır.
Gerekirse ders sayısı bile azaltılabilir kanımca. Pandemi döneminde bir ders az görseler sorun mu olur? (Bence zaten ders sayıları çok fazla.)

3.
KAMYONLARIN BELLİ SAATLERDE TRAFİĞE ÇIKIŞI YASAKLANMALI

Mesela sabah 7 ile 9 arasında kamyonlar trafiğe çıkmasa, bu bile trafiğin kısmi rahatlamasına katkı sağlar. Tuhaf gelebilir. Ama bütün araçlar aynı anda çıkınca trafik arapsaçına dönüyorsa, elbette bazı araçlara yasak getirmeli ya da trafiğe çıkış saatlerini değiştirmeli.
Aslında normalde böyle bir yasak var. En azından kağıt üstünde. Ama uygulama sıfır. Ya da sıfıra yakın.

4.
RAYLI ULAŞIM ARTIRILMALI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit-Gölcük arasında “Güney Hafif Raylı Sistem Hattı Fizibilite Etüdünün Hazırlanması” başlığıyla önceki bir haber yaptık. Kıyamet koptu. İnsanlar haberine dahi çok mutlu oldu, “Gölcük’e raylı sistem” başlığı bile yetti.
Körfez-Derince-İzmit-Cengiz Topel Havaalanı inşaatının bu ekonomik koşullar altında kısa süre içinde hayata geçmesi zor. Çünkü maliyeti çok yüksek. Ancak hayata geçirilmesi orta vadede kaçınılmaz. Hayata geçirilmezse D-100 özellikle sabah ve akşam saatlerinde hepimiz için çile olacak.

5.
TOPLU ULAŞIM TEŞVİK EDİLMELİ

Açıkçası toplum olarak toplu taşımayı tercih etmiyor, kullanmayı sevmiyoruz. Ama bunu artırmak zorundayız. Her arabada bir kişinin seyahat etmesi trafiği doğal olarak günden güne artırır.

6.
DENİZ ULAŞIMI MANTIKLI DEĞİL

Bu cümleye kızacak insanlar çıkabilir aranızda. Ancak deniz ulaşımı İbrahim Karaosmanoğlu’nun ilk yıllarında yoğun bir şekilde artırıldı. Ancak vatandaş gereken ilgiyi göstermedi. Neden göstermedi?
Çünkü nüfusun önemli bir kısmı D-100 ve D-130’un üst mahallelerinde yaşıyor. Yani deniz ulaşımına ulaşmak için arabaya ya da toplu ulaşım aracına binmek lazım. Aynı şekilde deniz ulaşımından sonra da. En büyük handikap bu. İnsanlar deniz ulaşımına yürüyerek ulaşamıyor ya da deniz aracından indikten sonra yürüyerek işine varamıyor.
Ayrıca denizde ulaşım hızlı değil. Donanma da hız yapılmasını istemiyor. Haliyle ulaşım süreleri artıyor, kara yoluyla rekabet edemiyor.
Fırtınalı günlerde seferler iptal ediliyor. Vesaire.

7.
TEM ÜCRETSİZ OLSA FAYDALI OLUR MU?

Bildiğim kadarıyla halen Uzunçiftlik-Hereke arası ücretsiz. Bunu Uzunçiftlik-Şekerpınar arasına kadar çıkarsak da bugünkü trafiğe ciddi katkı sağlayacağını zannetmiyorum. Çünkü mesele o kadar basit değil. Sorun daha büyük, daha karmaşık.
Yanlış düşünüyorsam, onu da siz söyleyin

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam